Производство на халва, локум и вафли

Халвата е с уникални хранителни свойства и е съставена от белтъчини, калций, натрий, магнезий, калий, цинк, желязо, хранителни киселини и фосфор. Твърди се, че добрият локум притежава лековит и терапевтичен ефект, помага при повишено съдържание на холестерол в тялото на човека и хипертония. Локум е хранителен продукт, притежаващ високо съдържание на глюкоза, благодарение на което идва положителното му въздействие и поддържа на сърцето функциите и работата на главния мозък подобрява, за бързо възстановяване на енергията помага и на съпротивителните сили на организма. Локум има на мощен афродизиак славата отдавна. Въпреки дългата си история, челните места за вредни храни заема локум, редом с газираните напитки и чипса. Много често мирисът и вкусът му чрез използването на много вредни Е-та в него се получават.

Традиционно локум и халва се свързва с Турция. Страната го използва успешно като кулинарна запазена марка, а към нея и наименованието му на английски език насочва – турско удоволствие. И наистина там се произвежда локум, който за всеки майстор сладкар е гордост, а и тъкмо оттам тръгва историята на десерта. Тази история преди около 230 години започва, която в един от най-старите десерти в света го превръща, според някои публикации.

Производството на вафли изглежда е вдъхновило на модерния затворен тостер раждането измислен в Англия през 1893 г. Днес у нас думата вафли малко подозрително продължава да звучи и демодирано. В годините на демокрацията гофретите излязоха на мода, които не са нищо по-различно впрочем от домашно приготвени вафли.

През 20-те години на 20 век вече няма държава в Европа, която вафли да не познава, бонбони, халва, локум, произведени в Захарни заводи. Под опаковката се крие ароматна, неимоверно вкусна и хрупкава кръгла или продълговата вафла, която и най-изтънчените почитатели на сладкиши изкушава и на захарни изделия. И така до днес. Никога не е познавал светът досега такова разнообразие от ароматни, вкусни, малки и големи хрупкави вафли.

Създаването на шоколадови трюфели за всеки сладкар е върховно постижение. Трюфелите са родоначалник на бонбони – някои биха ги нарекли даже кралицата на бонбоните. Дълго време са били най-използвания пълнеж трюфелите за всички видове бонбони, а не само специалитетът… Всяка страна при приготовлението на трюфели си има своите особености, които уникален вкус им придават.