Навлизането на шоколада и какаото в Европа

От 17-ти век насам в цяла Европа е модерна напитка шоколадът – смята се, че лекарствени, свойства има, хранителни и афродизиачни, а според слуховете – негов особен любител е бил Казанова. Но това остава привилегия до голяма степен за богатите, до създаването на парната машина, която в края на 18-ти век прави възможно масовото производство на бонбони, вафли, халва, локум, както пише в http://zaharnizavodi.com/product/вафли/. Според проучванията, шоколадът съдържа теобромин, който е стимулант, и съединението анандамид, които могат до подобни на марихуаната ефекти да доведат, тъй като със същите рецептори се свързва съединението, с които и на марихуаната психоактивните единици. Тези частици могат чувства на щастие да предизвикат и доволство. Анандамидът е в мозъка естествено откриваем. Друго вещество е фенилетиламин – след консумация той може да доведе също до подобни емоции, както и активността на мозъка да увеличи.

Шоколадови, желирани дъвчащи, ментови, карамелени бонбони… Разнообразието което се предлага на пазара от Захарни заводи, буквално може на потребителя главата да замае. И има от всеки вид стотици различни марки, размери, форми, цветове. Това е закономерно, защото имат дълга история бонбоните. Древните египтяни още, гърци, римляни и китайци, да си хапват имали навика ядки и резенчета плодове, в мед натопени. Тези прародители на бонбони преди всичко с медицински цели се използвали – облекчаване на възпалено гърло и проблем с храносмилането.

Шоколадът и шоколадовите бонбони са от малкото храни може би, които от всички възрасти са разпознаваеми, навсякъде по света и на всички езици. Днес се твърди, че преди около 2000 години е създаден шоколадът, но и съвсем модерни и нови изследвания има, които много по-далечни дати се сочат за рождени на шоколада. Почти всяка голяма фирма, като Захарни заводи, по поръчка ги прави, като специални вкусове шоколадови бонбони подбира и по определен начин ги аранжира.

В епохата на кръстоносните походи на европейците е допаднал вкусът на халва, а по-късно по целия свят огромен брой почитатели придобива. Халвата е калоричен продукт, и дори и от тази на шоколада е по-висока хранителната й стойност. Съдържанието в нея на захар е около 25-45%, около 30% са мазнините, протеините наброяват 10-12%. Мазнините и захарта по принцип не са вредни, тъй като се използват само естествени съставки в Захарни заводи при производството на халва.