Захарните изделия през годините

През 18 век сърцата на английските аристократи били покорени с локум, който в тяхната изконна чаена церемония се вписал. По време на следобедния чай в Англия благородниците обичали локум да си похапват. Наполеон и Уинстън Чърчил били страстни любители на локум с шам-фъстък. Твърди се, че Пикасо похапвал ежедневно локум, за да подобри концентрацията си и лесно да ръководи даровитата си ръка.

Сам по себе си е завършен сладкарски шедьовър локумът, както и халва, вафли, бонбони, но освен това към различни други сладкарски изделия той е и отлична прибавка. Също както и с добавката етилов алкохол, с него вкусни баници с локум се приготвят или кифлички, различни дребни сладки, кексове и торти, мъфини или пък макарони на фурна, щрудел с локум или баклава, вафли, халва, бонбони, и др. захарни изделия на Захарни заводи. Могат да се сложат в различните видове локум и орехи, шамфъстък, фъстъци, кокосови стърготини, лешници и др. Несравним с друго сладко изкушение, обикновено се предлага нарязан локум на малки парчета, с пудра захар покрити или с кокос. Вижте повече в сайта zaharnizavodi.com.

В Англия думата вафли се появява за първи път през 1735 г. Известно е, че на връщане от Франция през 1789 г., Томас Джеферсън – бъдещият американски президент занесъл един гофретник в родината си, което по-късно не попречило друг американец – Корнелиус Суортхаут от Ню Йорк, на свое име изобретението да патентова. Макар че е доста по-стара историята на гофретника от американската история, едно епохално събитие е свързано с Америка – с модерното развитие на вафли. Там през 1904 година на панаир, продавач на вафли се озовал до продавач на сладолед. Двамата обменили опит бързо и вафлената фунийка за сладолед се родила така.

Изглежда вафлата е свързана с палачинката генетично. В някои католически страни, преди великденските пости в началото на пролетта, има празник, на който се приготвят и ядат почти ритуално палачинки. Във Франция Mardi gras се нарича този ден – блажен вторник, а в Англия като Pancake day е известен. Ако по някои средновековни картини се съди и други изображения, трябва да са били приготвяни на този ден и вафли, не само палачинки. А рецептите за тестото за тези сладкиши доста си приличат.